Oppe i alt kaoset her omhandler dette blogginnlegget kun historien rundt jurbetennelsen, e-coli mastitt som vår hund Cherie har. Det er et forferdelig innlegg med sterke bilder så stopp lesningen fort om du ikke tåler "sterke scener". Først klipper jeg litt info om diagnosen.
Mastitt i Hunder
Mastitt er en bakteriell infeksjon av ett eller flere lakterende
(melkeproduserende) kjertler i brystene. Det er ofte et resultat av en
stigende infeksjon, traumer til lakterende kjertel, eller en infeksjon
som har blitt spredd gjennom blodstrømmen.
Escherichia coli (E. coli), stafylokokker og β-hemolytiske
streptokokker er noen av de viktigste bakterier som er funnet å være
hyppigst involvert. Det er en potensielt livstruende infeksjon, i noen
tilfeller føre til septisk sjokk, den direkte effekten av melkekjertlene
med systemisk engasjement.
Denne tilstanden rammer hovedsakelig postpartum tisper, men det sjelden forekommer i pseudopregnant diegivende tisper også.
Symptomer og Typer
Tap av appetitt
Apati
Firm, hoven, varm og smertefull melkekjertlene (s) som purulent (pus-lignende), eller hemoragisk væske kan uttrykkes
Forsømmelse av valper (pga smerte når du prøver å sykepleier)
Unnlatelse av valper å trives
Feber, dehydrering, og septisk sjokk med systemiske engasjement
Abscesser eller gangren av kjertel (s), hvis venstre ubehandlet
Årsaker
Stigende smitte via spenene kanaler
Trauma påført melkekjertlene av en valpens tånegler eller tenner
Dårlig hygiene
Systemisk infeksjon opprinnelse andre steder i kroppen
Diagnose
Du må gi en grundig historie om hundens helse, utbruddet av
symptomene, og mulige hendelser som kunne ha ført til denne tilstanden.
En komplett blod profil er da vanligvis anbefales, inkludert en kjemisk
blod profil, en komplett blod teller, og en urinalysis.
Hvis den er til stede, er melken normalt litt surere enn serum er,
det kan også ha økt alkalitet med infeksjon. Nøytrofile, makrofager og
andre mononukleære celler kan vanligvis observert i høye tall i vanlig
melk, men er tilstedeværelsen av store mengder frie bakterier og
degenerative nøytrofile granulocytter merket med tilstedeværelse av
septisk sykdom.
I mellomtiden, hvis det er kreft stede i brystet, vil de berørte
glands ikke produserer melk. Differensiering mellom ondartede og
godartede tilstanden vil oppnås med en undersøkelse og kultur av morens
melk.
Behandling
Dersom bryst infeksjon er ikke altfor alvorlig, kan hunden din
valpene få lov til å fortsette sykepleie (dette er det ideelle
alternativet, som det er best for helsen til både mor og valper), med
mindre kjertler inneholder dødt vev, eller fordi mor er systemisk syk og
det er ikke trygt for henne eller valpene til sykepleier. I disse
tilfeller vil hunden bli innlagt på et sykehus før hun er stabil.
Din veterinær vil varsomhet deg å betale spesiell oppmerksomhet til
antibiotika som blir brukt, noen reaksjon hunden din eller hennes valper
kan ha til medisinering, og den fortsatte vektøkning på de små. I
tilfelle av dehydrering eller sepsis, vil intravenøs væsketerapi bli
pålagt å rette elektrolyttforstyrrelser og hypoglykemi. Shock er også en
mulighet, som vil bli behandlet deretter.
Ofte veterinærer anbefaler at du søker varm komprimere og melk ut de
berørte kjertelen (e) flere ganger daglig for å holde melkekanalene
klar. Påføring av kål blad wraps til de berørte kjertlene kan
hastigheten oppløsningen av hevelse og bidra til å bringe trøst til
hunden din. Abscessed eller angrepet av koldbrann kjertler, på den annen
side vil kreve kirurgisk fjerning.
Vår Cherie ble syk 31.10, da valpene hennes var 9 dager. Trolig ble tilstanden utløst i kombinasjon med dårlig motstandskraft etter keisersnitt hvor livmor måtte taes ut etter en lang og slitsom oppblokking, og at Cherie ikke var så flink til å spise bæsjen til valpene så vi måtte rydde kassen for bæsj. Det er da ikke lett å holde den 100% ren hele dagen og valpene kan ha hatt avføring på klørne.
Natten til den 31. var Cherie syk med diare og oppkast. Det var ingen andre tegn på sykdom, men utover dagen ble hun slappere og slappere og mer eller mindre apatisk.Vi ringte fort til vetrinær og fikk komme ned med en gang. Det var ingen synlige tegn på noen spesiell sykdom men feber i 40 tilsa infeksjon. det ble vurdert ultralyd for å se på livmoren bl.a men mens vi satt der hovnet spesiellt et av jurene men også et andre opp. Vetrinær megynte melke og først kom melk, men snart kom blodblandet og styggt sekret og det hørtes ut som det var luft i juret pga vevet som allerede var ødelagt!!! Cherie fikk væske og antibiotika intravenøst og vi mer antibiotika (hun gikk fortsatt på antibiotika etter ks). Dette var antibiotika som valpene skulle tåle, og vi skulle følge vanlig prosedyre med grønnsåpevaks og melking av infiserte jur.
Det viste seg fort at dette ikke holdt med "vanlig" behandling og utviklingen av sykdommen gikk fort og Cherie var meget syk. Hun verken spiste eller drakk og vi måtte gi henne intravenøs næring hjemme. Alternativet ville vært innleggelse i dyrehospital. 2 november har det sprukket opp og dødd mye vev, og brystene begynner falle av:
Vi er hos vetrinær alle dagene 1,2 og 3 november og får medisiner intravenøst og kontroller på Cheries tilstand. Det råtner rett og slett bort og det renner puss og vev og rett og slett gugge ut av henne konstant.Vi begynner også tvangsforing da sterke medisiner og ikke noe tarmarbeid er dårlig kombinasjon. Det er stor fare både for tamrkoplikasjoner og blodforgiftning og vi er veldig veldig redd Cherie skal dø!!Hver dag setter vi intravenøst hjemme og steller sårene flere ganger om dagen. Lymfene hovner opp og beina er dobbelt så store pga sykdommen og at hun bare ligger. Cherie er så medtatt at hun lar sårene være og det ligger stort sett åpent så pusset kan komme ut. Valpene er så klart tatt vekk fra henne pga hennes tilstand og medisiner som valpene ikke tåler. havanaisen i huset blir amme, sammen med at de flaskefores.
Mandag 4 ser buken slik ut:
Men det stopper ikke der. Ikke før 6 november mener vetrinæren at utviklingen har stagnert og kroppen har avgrenset det som skal dø og falle av. Cherie har også begynt å spise og drikke og viser bedre allmenntilstand. I og med hun med bedre form vil slikke sårene må hun gå med body så hun ikke ødelegger tilhelning. Vi slipper gi henne mer intravenøst men sårene skal fortsatt stelles.Hva som vil gro under før hud faller av og hva som blir sår er ennå ikke sikkert. Vetrinær mener prognosen er god, men det er helt klart at det er en risiko om det kommer nye bakterier i sårene så det krever god hygiene og mye stell også fremover.
7 november ser buken slik ut:
Som dere ser er det mer dødt som skal falle av (evt skjøres eller klippes av) og det er mye som skal gro. Ennå kan vi nok ha vært veldig heldige som kom tidlig i gang med behandling og har kunnet gjøre masse jobb hjemme. vetrinæren mener vi kan ha reddet livet hennes. Hadde vi ikke gjort så mye jobb selv hadde hun måtte vært på hospital, og man vet ikke hva et slikt stress ville gjort med situasjonen heller. Å være hjemme i kjent tilværelse har nok vært godt.
Formen til Cherie blir bedre og bedre og hun vil være i stua med oss. Hun er med oss med bodyen på, bånd for å ikke bare ville til valpene, men koser seg som mer og mer sosial hund. Vi har prøvd å holde henne i bevegelse noen ganger om dagen, men gjennom helgen orket hun stort sett ingenting. I går gikk hun kanskje en kilometer og det er godt for beina. Hevelsene går ned. Hun er tilbake på stort sett normal matmengde og drikker godt. Nå krysser vi fingrene for ingen fler komplikasjoner.
Det er vanvittig hvor fort en hund kan heles og nå den 15.11.12 så har sårene grodd masse. Det ble aldri skjært noe mer annet enn det helt døde dere så på forrige bilde, og det ble heller ikke revidert eller sydd da alt går fint. Det er nå 7 dager til på antibiotika før ny vetrinærsjekk men alt ser nå flott ut. Til og med lille vetrinærassistent Siri på 6 år bekrefter at de store, dype sårene nå er veldig fine. Du er et merkelig og tøfft barn sier jeg til henne, og hun svarer "jeg synes dette er kult å se jeg"..... Skal si de får innsikt i livet på godt og vondt disse barna våre ;) Her er dagens bilder:
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar