torsdag 22. november 2012

Noen små tips

Etter våre 4 uker med utfordringer har jeg lyst til å skrive ned noen av de gode rådene jeg har fått og brukt, eller ting vi har tenkt ut. Det er helt sikkert mange andre råd som også har vært gode, men som jeg ikke har fått prøvd (måtte på noen områder velge noe og kunne ikke prøve alt), så håper ingen blir skuffet for ikke "sitt" råd er testet og videreformidlet.

Det første som generelt kan være fint om alt er "normalt" også er en oppskrift for å øke melkemengden. Jeg brukte den for at Titti skulle få tilbake mer melk når hun fikk Cherie sine valper også.
Ta en neve havregyn og vann så det dekker. Kok dette 1 minutt i microen. Ha i 1 ts kalk, 1 ts druesukker, litt kremfløte og en eggeplomme. Gi dette 1 gang om dagen i 3 dager. Titti syntes det var kjempegodt :)



Om man må gi tillegg er smokkerådet og bruke smokker til premature babyer. De har passe stort hull og er av litt størrelse. Om man ser hva valpene har av puppen i munnen er det ganske mye og munnene er ganske store allerede ved fødsel. Noe avhengig av rase da. Disse på bildene under fungerte godt:
Disse under var bare tull: (9 dager gamle bretonvalper og 12 dager gammel havanaisvalp)
Om man må gi flaske er det også veldig kjekt å gi en dråpe med minifom før de får flaske, som også brukes til kolikkbabyer for å unngå vond mage. Denne får du tak i på apoteket. Også zoolac fra vetrinæren kan hjelpe magen.
Får valpene lite næring eller hundemamma trenger ekstra energi, er nutri-plus gel et kjempe fint tilskudd. dette får du hos vetrinæren.
Legger ikke valpen på seg selv om du får i den melk enten fra pupp eller flaske er det kanskje for kaldt i valpekassa. Vår Evita hadde en periode ingen økning uansett, og vi trodde hun kunne være syk. vetrinær sa vi måtte skru opp varmen. Over 25 grader og opp mot 30 grader på varmekilden skulle det være. Og ikke lenge etter varmen var skrudd opp la hun på seg. En kald kropp tar ikke til seg næringen selv om den er i magen. Ingenting nyttiggjøres da. Vi skulle også måle temp. I en valpekasse bør valpene ha ca samme temp, er en kaldere enn de andre er det tegn på at noe er feil. Vi skrudde på varmen på varmeputa som lå i et hjørne av kassa. Puta er lånt.

Når en valp er eller blir alene, eller f.eks under en lang fødsel så mor ikke kan ha alle valpene hos seg er en god varmebamse kjekk å ha. Også i bagen om man må ut å kjøre til vetrinæren er den fin å ha. Bamser med varmeflaske inni seg får man på europris til 60 kroner. Kjekk å ha ;) Jeg fikk låne en før jeg nå har handlet til senere bruk!
Når man har smitte i hus, eller om man er redd for smitte er antibac til hendene og optima ph sin desinfekson veldig kjekk å ha. Vi har hatt storforbruk av dette i tillegg til bruken av 95 graders vask i vaskemaskina....
Til såstell er mye blitt anbefalt. Vetrinæren vår sverger til aloe vera. med den raske tilhelingen vi har hatt av kjempe stygge sår må jeg si meg enig. Aloe vera er kjempe fint på sår. det er smått antribaktriellt, smertelindrende og heler altså sår. Aloe vera spray til å rense og vete sårene for å få vekk rusk, og gele vi legger på sårene før de dekkes til.
"Bandasjering" av hund er ikke lett. Det ble litt prøving og feiling, og masse av kompresser og bandasjer er rett og slett svindyrt. Det enkleste og rimeligste er helt klart å få operasjonsbodyer hos vetrinæren, og inni denne teiper vi på bleier. Billige bleier. Det betyr at hunden ikke få slikket, såret får bra med luft, det er ingen teip eller liknende på hunden, ingen bandasjer rundt magen, og altså både enkelt og så behagelig det kan bli for hunden.

Det var noen av rådene jeg vil gi dere om dere skulle komme opp i noen av våre problemstillinger :)





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar